WwW.EglenceForum.St
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

WwW.EglenceForum.St

EgLeNcE ForuMa HoŞgeLdiNiZ
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ShetZKie
Profosyonel Üye
Profosyonel Üye



Mesaj Sayısı : 151
Kayıt tarihi : 07/03/10

Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz? Empty
MesajKonu: Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz?   Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz? Icon_minitimePaz Mart 07, 2010 11:19 am

Bir dijital fotoğraf makinesi üzerinde bulunan, şimdi sayacağımız özellikler, doğru seçimi yapmanız için çok önemlidir. Bunlar; çözünürlük, pil ömrü ve durumu, hafıza kartı, bağlantı şekli, platform, optik ve dijital zoom, makro çekim modu, poz ölçümü, poz düzeltme, beyaz ayarı, self timer, netleme, flaş, LCD, boyutlar, ağırlık, aksesuarlar ve garanti.
Çözünürlük : Dijital fotoğraf makinelerinin çözünülürlüğü her geçen gün yükselerek daha kaliteli görüntüler alabilmemizi sağlıyor. Bir dijital fotoğraf makinesi seçerken, ilk önce bakılacak noktalardan biri olan çözünürlük, alacağımız makinenin fiyatını da aşağı yukarı belirler.
Bir çoğumuzun aklını karıştıran çözünürlük meselesini kısaca açıklamaya çalışalım. Çözünürlük, çekilen bir görüntünün kalitesini doğrudan etkiler. Düşük çözünürlüklü, mesela 640×480 bir makine ile çekilen bir görüntünün genişliği 640 piksel, yüksekliği de 480 piksel demektir. Bir fotoğrafta inç başına düşen piksel sayısına ppi (pixels per inch) denir. Piksel sayısı ne kadar artarsa görüntü kalitesi de o kadar yükselir. Düşük çözünürlüklü bir fotoğrafta, piksel sayısı az ve doğal olarak büyük olacağı için görüntü kötü görünür. Aynı zamanda da bir piksel yalnızca bir renk görüldüğünden keskinlik de kaybolur ve ayrıntılar alınamaz.
Hangi Çözünürlükte Dijital Fotoğraf Makinesi Almalıyım?
Yazdığımız yazılarda her zaman dijital fotoğrafla hangi boyutta ilgilendiğinizin seçim yapmanızda çok önemli olduğunu vurguladık. Bir dijital fotoğraf makinesi alırken de aynı şey söz konusu. Ne iş yapacaksınız? yada Nerede kullanacaksınız? bunun cevabını bilin yeter.
640×480 piksellik basit bir dijital fotoğraf makinesi, internet uygulamaları, e-mail gönderimi gibi kağıda basılmayacak işlerde ekran çözünürlüğü için uygundur.
2 milyon piksellik bir dijital fotoğraf makinesi, amatör dijital fotoğrafçılık, multimedya uygulamaları ile yaklaşık olarak 10×15cm baskılar için idealdir.
3 milyon piksel ve üzeri dijital fotoğraf makineleri ise, 10×15cm’den daha büyük baskılar alınabildiği için yarı profesyonel işlerde ve baskılarda kullanılabilir.
Bazı Terimler :
DPI (dots per inch) : Yazıcılar için dikey veya yatay noktaların inç başına sayısı.
Interpolation : Görünüm kalitesini artırmak için resmin içindeki ufak boş noktaların doldurulması.
PPI (pixels per inch) : Dijital fotoğraf makinelerinde, bir resimdeki inç başına düşen piksel sayısı.
Piksel : Bir resmin bilgisayar tarafından kontrol edilebilen en küçük birimi.
CCD Boyutu : CCD’ler (charge-coupled device) dijital fotoğraf makinesi içerisinde görüntülerin kaydedildiği sensörlerdir. Bu sensörlerin büyüklüğü de görüntü kalitesi açısından önemlidir. Henüz 35mm film formatı büyüklüğüne ulaşamadıkları için klasik filmlerin kalitesi yakalanamamıştır.
Pil Ömrü ve Durumu : Almak istediğiniz dijital fotoğraf makinesinin hangi tip pil ile çalıştığı ve bu pilin ne kadar süre dayandığı çok önemlidir. Bir set pilin sizi ne kadar idare edeceğini bilmek zorundasınız.
LCD’li makinelerde çekim ve gösterim sırasında pil ömrü hızla tüketildiğinden, LCD’nin uzun süre açık durmamasına özen göstermelisiniz. Şarj edilebilir Nikel Metal Hidrid ve Lityum İyon piller sayesinde pil ömürleri artmaya başladı.
Hafıza Kartı : Piyasada çeşitli hafıza kartları bulunmakta. Smart Media, CompactFlash, PCMCIA, Memory Stick, PCMCIA ve IBM Microdrive bu kartlardan bazıları. Makineniz üzerinde hangi tip medyanın kullanıldığının dışında, standart olarak kaç MB’lık hafızanın bulunduğu ve maksimum kaç MB’a çıktığını araştırmanız gerekir.
Bağlantı Şekli : Alacağınız makinenin bilgisayarınıza bağlantı şekli önemlidir. Alacağınız bir dijital fotoğraf makinesinin içerisinde mutlaka bağlantı kabloları yer almalıdır. Şu anda en çok kullanılan bağlantı şekilleri; USB, seri ve SCSI’dir.
Bilgisayarınızın özelliklerine göre bağlantı şeklini tercih etmelisiniz.
Platform : Çoğu dijital fotoğraf makinesi, hem MAC hem PC ortamında çalışmaktadır. Bu sizin için bir avantajdır. Şu anda kullandığınız bir bilgisayar sistemini yarın değiştirmek isteyebilir veya aynı yerde iki farklı sistemle çalışabilirsiniz.
Optik ve Dijital Zoom : Görüntü kalitesini direkt olarak etkileyen unsurlardan biri olan objektifler, çoğu kompakt tip makinelerde sabittir, yani değiştirilemez. Bunun için alacağınız makinenin odak uzaklığını ve diyafram değerini bilip ona göre tercih yapmalısınız. Zoomlu (değişken odak uzaklıklı) bir makineye bakıyorsanız, üzerinde yazılan odak uzaklıklarının 35mm klasik fotoğraf makinelerinde kaç mm’e denk geldiğine bakın veya yetkililere sorun.
Diyafram (f) açıklığı da fotoğraflarımızın kalitesini etkiler.
Zoomlu bir modelde genellikle optik ve dijital zoom birlikte yazılır. Bizim için önemli olanı ise optik zoom değerleridir.
Netleme : Üç çeşit netleme imkanı vardır. Bunlar; manuel (M), otofokus (AF) ve sabit fokus (Fix fokus). Bu özelliklerden yalnızca sabit fokuslu dijital fotoğraf makineleri ile çalışırken bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Sabit fokuslu olduklarından belli bir mesafenin içerisindeki alanları net yapmak için tasarlanmışlardır. Bu mesafeden daha yakına geldiğiniz zaman bütün fotoğraflarınız netsiz çıkar.
Makro Çekim Modu : Eğer makine üzerinde makro çekim modu özelliği yoksa, belli bir mesafeden daha yakına girip fotoğraf çekemezsiniz. Bazı makinelerde opsiyonel olarak makro adaptörü ve close up filtreleri kullanabilirsiniz. Tabi bu da ek bir ücret demek…
Poz Ölçümü : Bu meselede gerçekten çok önemli. Bir makinenin hangi tip ölçüm sistemine sahip olduğunu biraz araştırma yaparak öğrenebilirsiniz. Bildiğiniz gibi klasik fotoğraf makinelerinde genel, spot ve merkez ağırlıklı gibi ölçüm sistemleri mevcut.
Bunun haricinde enstantane değerlerine müdahaleye izin verip vermediği de kontrol edilebilir.
Poz Düzeltme : Makinelerin ölçüm sistemleri çoğu kez yanılabilir. Bunu gidermek için de poz düzeltmesi yapmanız gerekir.
Zaten bunun benzeri bir şeklini görüntüyü bilgisayara aktardıktan sonra bilgisayar üzerinde de yapabiliyoruz, diyebilirsiniz. Ancak yine de elle tutulur düzeyde bir fotoğrafı bu yöntemle düzeltebilirsiniz.
Beyaz Ayarı : Bu ayar genellikle otomatik olarak yapılır. Yani makine hangi ışık şartlarında (tungsten, flouresan, gün batımı…) fotoğraf çekiyorsanız ona göre bir ayar yapar. Bazı durumlarda ise manuel ayarlama yapmanız gerekebilir. Bunun içinde makinenin beyaz ayarını manuel yapmanıza imkan tanıması gerekir.
Self Timer : İlk başta pek gerekli olmazmış gibi gözüken bu özellik, tripod üzerinde fotoğraf çekerken sarsıntıyı önlediği için de tercih edilebilir. Yada sizden başka hiç kimsenin olmadığı bir yerde kendi fotoğrafınızı çekmeniz için…
Flaş : Hiç kullanmasanız bile makinenizin, dahili veya harici bir flaş kullanıyor olması gerekir. Çoğu makinenin harici flaş takma kızağı bulunmaz, bunun yerine dahili flaşlar tercih edilir. Dahili flaşlı bir makinede da rehber numarası (GN-Guide Number) ve kontrollerine bakabilirsiniz.
LCD : Bu ekrandan gerek fotoğrafı çekerken gerekse çekimi yaptıktan sonra görüntüleri izleyebilir, beğenmediğiniz kareyi tekrar çekebilirsiniz. Bir bilgisayar monitörü gibi menüleri de bu ekrandan kontrol ederek değiştirebilirsiniz. Uzun süre açık unutulduğunda kendi kendini kapatma özelliği olmalıdır. LCD’den bakarak çekim yapacağınız zaman makinenin açılış hızı sizin için çok önemlidir. Bu süre, bazı makinelerde tahmininizden çok uzun sürebilir ve bu yüzden hayati önem taşıyan bazı kareleri kaçırabilirsiniz.
Boyutlar ve Ağırlık : Eğer makinenizi uzun süreli taşıyıp fotoğraf çekiyorsanız, ağırlığı ve boyutları sizin için önemli olabilir. Herhangi bir broşür veya ilanda çok küçük gibi görünen bir dijital fotoğraf makinesi, gerçekte hiç de o kadar küçük olmayabilir.
Yazılımlar : Alacağınız makine ile birlikte mutlaka sürücü yazılımı olmalıdır. Genellikle, bundle olarak basit bir görüntü işleme yazılımı da beraber verilir.
Aksesuarlar : Paket içerisinden çıkan aksesuarlar genellikle, taşıma çantası, askısı, objektif koruma kapağı, AC adaptörü gibi şeylerdir. Bunların tam olduğunu orijinal kutudan bakarak takip edin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Ardax
by_qarizma_jojuq
Ardax


Mesaj Sayısı : 125
Kayıt tarihi : 06/03/10
Yaş : 34
Nerden : Bizemi geleceN !

Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz? Empty
MesajKonu: Geri: Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz?   Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz? Icon_minitimePaz Mart 07, 2010 11:24 am

Bende Bunu Arıyodum Tesekkürler (:
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Dijital fotoğraf makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» K850i'ye dikkat edin... Önemli!

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
WwW.EglenceForum.St :: Elektronik & Teknoloji :: Multimedya Aygıtlar-
Buraya geçin: